Wat is TENS?

TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. In het kort betekent dit dat er zwakke elektrische stroompjes worden toegediend door de huid.

Deze therapie heeft de volgende effecten:

  • Vermindering van de zenuwgeleiding zorgt ervoor dat u de pijnprikkels minder ervaart.
  • Het lichaam zal zelf meer pijnstillende stoffen af gaan geven.
  • Uw spieren ontspannen.

TENS neemt de oorzaak van uw pijn dus niet weg, maar is erop gericht uw pijn te verminderen.

Verder is het van belang te weten dat het gebruik van TENS geduld en motivatie kost. Dit in verband met het individueel instellen van de TENS.

De specialist kan TENS-therapie voorschrijven in combinatie met andere therapieën, bijvoorbeeld met medicijnen.

Aandachtspunten

De volgende zaken moet u van tevoren melden bij uw behandelende anesthesioloog-pijngeneeskundige en de fysiotherapeut.

  • Zwangerschap
  • Als u een pacemaker/ICD hebt.
  • Overgevoeligheid voor zelfklevende elektrodes.
  • Als u een ernstige huidziekte of huidafwijking hebt

De behandeling

Voor de behandeling maakt u, na doorverwijzing pijnpoli Bernhoven ziekenhuis te Uden, een afspraak op onze fysiotherapiepraktijk. Eerst krijgt u een TENS-apparaat op proef van uw ziektekostenverzekeraar. De fysiotherapeut stelt op dit proefapparaat de juiste programma’s in en legt uit hoe u het apparaat moet gebruiken.

Daarna kunt u de ingestelde programma’s thuis testen om te kijken of uw pijnklachten verminderen. Na deze behandeling kunt u in principe zelfstandig naar huis rijden. Als u later nog vragen heeft, belt u dan met uw behandelend fysiotherapeut.

Na enige tijd komt u weer op controle bij de fysiotherapeut. Als blijkt dat de TENS-therapie een positief effect op uw pijnklachten heeft, vragen wij voor u een eigen TENS-apparaat aan bij uw ziektekostenverzekeraar. U behoudt uw proefapparaat.

Het gebruik van TENS

U kunt de therapie toepassen als u in een stoel zit, maar ook als u bezig bent. U hoeft er niet speciaal voor thuis te blijven. Na de toepassing van TENS haalt u de elektrodes van uw huid. U maakt de plakkers met enkele druppels kraanwater nat op de plakzijde en plakt ze op het

bijgeleverde plastic kaartje en stopt ze in de plastic envelop. U kunt de elektrodes het beste in de koelkast bewaren. Dit zorgt voor een goed contact met de huid en een betere stroomgeleiding. Als u veel haargroei heeft op de plaatsen waar u de elektrodes moet plakken, kunt u deze haartjes het beste afscheren.

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

TENS heeft geen bijwerkingen. Ook langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk.
De TENS behandeling kan wel eventueel huidirritatie veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld allergisch of overgevoelig zijn voor de elektrode-gel of voor het rubber van de elektrode. Als u huidirritatie krijgt kunt u contact opnemen met de firma Eurocept (zie contactgegevens aan het einde van deze folder).

Leefregels

  • Wij raden u aan het programma te gebruiken dat de fysiotherapeut op het TENS-apparaat heeft ingesteld. U moet altijd eerst met uw fysiotherapeut overleggen als u:
    • een ander programma wil gebruiken,
    • de elektrodes op een andere plek wil plaatsen,
    • het apparaat vaker wilt gebruiken.
  • U mag de elektrodes nooit op de halsslagader plakken.
  • In verband met uw veiligheid mag u het TENS-apparaat ‘s nachts niet gebruiken.
  • Het is niet toegestaan TENS te gebruiken tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig (bijvoorbeeld de auto, motor, brommer)

Vergoeding TENS

Een TENS-behandeling wordt als een zitting fysiotherapie gedeclareerd.